Turizam

turizam lazarevacKao i svaki malo veći grad u Srbiji i Lazarevac obiluje istorijskim u verskim spomenicima. Najznačajniji su Hram velikomučenika Dimitrija, Spomen kosturnica ratnika poginulih u Kolubarskoj bici, crkve brvnare u Vreocima, Baroševcu i Brajkovcu kao i manastir u Ćelijama.

Turizam u Lazarevcu

Međutim, verovatno, najznačajniji turistički pravac i potencijal u ovom delu Beograda i Srbije predstavlja industrijski turizam. Sobzirom na to da je čitava oblast izuzetno bogata ugljem u blizini grada se nalazi jedan od najvećih rudarskih kopova u državi. Čuveni rudnik Kolubara sa termoelektranom u Velikim Crljenima, kao i sušara uglja i toplana u Vreocima. Kada bude završena eksploatacija uglja ceo ovaj prostor biće rekultivisan odnosno pošumljen i pun manjih jezera. Ovakav budući reljef izuzetno je bitan za sportski i rekreativni odmor.
Dok se to sve ne uradi industrijski turizam cveta. Koliko god nama bilo čudno primećeno je da je turistima jako zanimljivo da obilaze površinske kopove i objekte za razvoj rudarstva i upoznaju se sa načinom iskopavanja rude, sistemima rotornih bagera i transportom u pogone. Takođe, ovi kopovi predstavljaju neku vrstu kopije mesečevog pejzaža, to jest sve izgleda kao da je sa druge planete što dodatno privlači pažnju turista.
Što se tiče sportsko – rekreativnog turizma najpoznatiji je kompleks Očaga kod istoimenog jezera. Nalazi se neposredno uz magistralni put prema Čačku i Užicu. Dubina jezera je oko šest metara, a kapacitet oko 6000 kupača dnevno. Postoje i dve skakaonice sa po tri nivoa i tobogan sa bazenom za decu i omladinu. Okolina jezera je uređena sa stazama za šetače i klupama. Takođe, napravljeni su i tereni za male sportove poput odbojke na pesku i fudbala na pesku… ceo prostor je dobro osvetljen i može se koristiti i za noćne manifestacije i razne žurke. Inače, ovaj veliki kompleks je samo delimično izgrađen pa postoje velike mogućnosti da se napravi još dosta toga i poveća kvalitet postojećih i novih sadržaja.
Noćni život u Lazarevcu je jako bogat i šaren. Od raznih kafana i restorana domaće i strane kuhinje u njemu su i klubovi i barovi. Ne sme se zaboraviti da se nalazi pedesetak kilometara od centra Beograda što znači da ste kolima za pola sata od svih glavnih provoda evropske metropole.